Android One: Τι είναι και γιατί να αγοράζεις smartphones με αυτό

Αν δεν έχεις ξανά ακούσει ποτέ για το Android One, τότε κατά πάσα πιθανότητα τόσα χρόνια χρησιμοποιούσες το λειτουργικό σύστημα της Google εντελώς αλλαγμένο από την κατασκευάστρια εταιρεία που προτίμησες (βλέπε Samsung, Xiaomi, Huaweii, Nokia, μεταξύ άλλων).

Το Android One είναι μια καταπληκτική ιδέα της Google που έγινε πραγματικότητα στα μέσα του 2014 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Το σχέδιο ήταν απλό: Αντί κάθε εταιρεία να αλλάζει εντελώς το λειτουργικό σύστημα της Google με τα δικά της γραφικά περιβάλλοντα, όπως το MIUI της Xiaomi ή το Touchwiz της Samsung, να έχουν όλες ένα καθαρό, γρήγορο, σταθερό και ενημερωμένο λειτουργικό, το οποίο να είναι γρήγορο ακόμα και σε συσκευές με λιγότερα από 3GB μνήμης RAM και μικρό επεξεργαστή.

Πως ξεκίνησε το Android One

Όπως προανέφερα, το Android One έκανε το ντεμπούτο του το 2014 και ήταν μια έκδοση του Android σχεδιασμένη για low-end (χαμηλής κατηγορίας) smartphones και tablets σε συγκεκριμένες χώρες. Αλλά η ιδέα ήταν πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι πίστευαν αρκετοί, με την Google να έχει σχεδιάσει μια έκδοση η οποία τρέχει γρήγορα ακόμα και σε χαμηλό hardware με μικρό επεξεργαστή και λίγη μνήμη RAM.

Διάβασε επίσης: Οι καλύτερες δωρεάν εφαρμογές καιρού για Windows, Android, iOS

Η Google είχε ξεκινήσει να βοηθάει μια γκάμα κατασκευάσιμων εταιρειών, όπως η Micromax, Spice, Karbonn, Mito, Nexian, Cherry Mobile και αρκετές ακόμα, να φτιάχνουν φθηνά κινητά (κάτω ή λίγα περισσότερα από 100 δολάρια) τα οποία θα μπορούσαν να παρέχουν στους κατόχους τους μια στάνταρ βασική ποιότητα και ταχύτητα.

Δυστυχώς, ο αρχικός σχεδιασμός και τρόπος προώθησης του Android One δεν επέφερε πωλήσεις για τις εταιρείες που το χρησιμοποιούσαν.

Άλλωστε, το Android One ήταν μια ιδέα που είχε σχεδιαστεί για να φέρει το Android στο “επόμενο δισεκατομμύριο” χρηστών που δεν μπορούσαν να αγοράσουν μια ακριβότερη συσκευή. Οι συσκευές έτρεχαν ουσιαστικά μια πιο “καθαρή” έκδοση του Android με λιγότερες δυνατότητες μορφοποίησης και εστιασμένη στην ταχύτητα και την απόδοση, άσχετα με τα χαμηλά τεχνικά χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια, όποιος αποκτούσε μια τέτοια συσκευή, απολάμβανε εξαιρετικές επιδόσεις με λίγα χρήματα και σε low-end συσκευές που ξαφνικά είχαν την ίδια ταχύτητα με ακριβότερα μοντέλα.

Και έτσι, η Google αποφάσισε να αλλάξει το Android One.

Πως λειτουργεί το Android One σήμερα

Μερικά χρόνια αργότερα και το Android One είναι εντελώς διαφορετικό απ’ ότι ήταν όταν ξεκίνησε. Τα κινητά που παρέχουν πλέον το Android One δεν είναι μόνο φθηνές low-end συσκευές και δεν είναι περιορισμένες μόνο σε συγκεκριμένες χώρες. Αντίθετα, η Google συνεργάστηκε με μεγαλύτερες εταιρείες για πιο ακριβές συσκευές, οι οποίες είναι επίσης διαθέσιμες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και στην Ελλάδα.

Android One: Τι είναι και γιατί να αγοράζεις smartphones με αυτό
Image Credits: Wikimedia.org

Αυτή την στιγμή, εταιρείες όπως η Xiaomi, Motorola, HTC και η Nokia παρέχουν διάφορες συσκευές τους με Android One, ειδικότερα με την Nokia να έχει μερικές από τις καλύτερες επιλογές αυτή την στιγμή στην αγορά. Αυτές οι εταιρείες πουλάνε κινητά με Android One τα οποία ξεκινάνε από 100 έως και 400-600 ευρώ, οπότε καταλαβαίνεις πως η διαθεσιμότητα δεν είναι πλέον μικρή ή άγνωστη.

Είναι καλύτερο [οι νέες εκδόσεις του Android One] απ’ όποια πλευρά και αν το κοιτάξεις, αλλά κατασκευασμένο με την ίδια φιλοσοφία.

Οι συσκευές δεν διαφέρουν από τις κανονικές συσκευές που έχεις συνηθίσει να χρησιμοποιείς. Έρχονται με κλασικούς ή μοναδικούς σχεδιασμούς, μεγαλύτερες οθόνες, καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά, εξαιρετικές κάμερες και, φυσικά, είναι αρκετά πιο γρήγορα απ’ τα συνηθισμένα smartphones. Και τι κοινό έχουν όλα τα Android One smartphones; Παρέχουν μια καθαρή έκδοση του Android που είναι αρκετά πιο γρήγορη απ’ όλες τις υπόλοιπες εκδόσεις.

Τα θετικά του Stock Android

Εφόσον λοιπόν γνωρίζεις ορισμένα βασικά πράγματα για την stock έκδοση της Google, ήρθε η στιγμή να δεις όλα τα θετικά που έρχονται με τη χρήση του Android One – ή τουλάχιστον, όλες τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μια εταιρεία για να δεχτεί η Google την συσκευή της στο Android One πρόγραμμα.

Οι προϋποθέσεις για μια συσκευή με Android One:

Αν μια κατασκευάστρια εταιρεία όπως η Xiaomi, η Nokia, μεταξύ άλλων, δεν αποδεχθεί να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις, τότε η Google δεν εγκρίνει την συσκευή της για να έρθει προ-εγκατεστημένη με το Android One.

  • Το Android One λαμβάνει τουλάχιστον για 2 χρόνια νέες εκδόσεις του Android.
  • Λαμβάνει τις μηνιαίες ενημερώσεις ασφάλειας της Google για 3 χρόνια.
  • Έχει το γνήσιο stock Android σχεδιασμό (UI).
  • Έρχεται με προ-εγκατεστημένες όλες τις σημαντικές υπηρεσίες της Google.
  • Η κατασκευάστρια εταιρεία έχει μικρό περιθώριο για να βάλει κάποια προ-εγκατεστημένη εφαρμογή της (συχνά είναι μόνο η εφαρμογή της κάμερας και της διαχείρισης αρχείων).

Τα πρώτα δύο χρόνια από την ημέρα κυκλοφορίας, η συσκευή θα λαμβάνει όχι μόνο κάθε μήνα όλες τις ενημερώσεις ασφάλειας της Google, αλλά θα λαμβάνει επίσης και όλες τις νέες Android εκδόσεις. Για παράδειγμα, όταν η Xiaomi κυκλοφόρησε το Xiaomi Mi A2, έφτασε αρχικά στην αγορά με το Android 8.1 (Oreo) και κατέληξε να χρησιμοποιεί το Android 9, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να λάβει το Android 10, όπως συνέβη με το Xiaomi Mi A3, το οποίο κυκλοφόρησε με το Android 9.0 (Pie), έλαβε το Android 10 και θα λάβει και την 11τη έκδοση.

Οι λόγοι που εκατομμύρια χρήστες λατρεύουν την stock έκδοση

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να προτιμήσεις μια συσκευή με Android One, παρά τα κλασικά smartphones που έρχονται με διαφορετικό σχεδιασμό, είναι αρκετά πιο αργά σε ταχύτητες και μετά από 1-2 χρόνια ξεκινάνε και κολλάνε, αναγκάζοντας τον κάτοχο να αγοράσει καινούργιο κινητό.

1. Μικρή ποσότητα από bloatware

Το bloatware αναφέρεται σε όλες τις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές και τα παιχνίδια που έρχονται σε κάθε συσκευή. Τις περισσότερες φορές, θα βρεις μια τεράστια γκάμα εφαρμογών τις οποίες δεν έχεις την δυνατότητα να απεγκαταστήσεις, χάνοντας έτσι χωρητικότητα από τον δίσκο, ταχύτητα λόγο της background χρήσης και δεν είσαι σίγουρος/ρη για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα σου εξαιτίας αυτών των εφαρμογών.

Το Android One περιλαμβάνει μικρή ποσότητα από bloatware και οι εφαρμογές που έρχονται προ-εγκατεστημένες συχνά αφορούν απλά την εφαρμογή της κάμερας και της περιήγησης αρχείων. Ωστόσο, μπορείς να διαγράψεις όποια δεν χρησιμοποιείς.

2. Επιπλέον υπηρεσίες της Google

Εκτός από τις βασικές υπηρεσίες που θα λάβεις μαζί με την Android One συσκευή σου, υπάρχουν και ορισμένα έξτρα πραγματάκια που έχει προσθέσει η Google για την καλύτερη διαχείριση των συσκευών.

Διάβασε επίσης: Επαναφορά διαγραμμένων επαφών σε κινητό Android

Το πρώτο είναι το Google Play Protect, το οποίο υπάρχει μέσα στο Play Store και ελέγχει συνεχώς για εφαρμογές που δεν είναι ασφαλής. Υπάρχει επίσης και ένας αυτόματος σαρωτής ο οποίος ελέγχει συνεχώς για ιούς και malware στα αρχεία και στις εφαρμογές.

3. Προταιρεότητα στην ταχύτητα

Το Android One δίνει προτεραιότητα στην ενεργή δραστηριότητα της συσκευής (δηλαδή στις εφαρμογές που τρέχουν συνεχώς στο παρασκήνιο) και εστιάζει μόνο στις σημαντικές [δραστηριότητες / εφαρμογές] για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Επιπλέον, το χαμηλότερο αποτύπωμα της μνήμης είναι επίσης κατάλληλο για low-end smartphones με 3GB μνήμης RAM ή λιγότερο (και με πιο αργούς επεξεργαστές). Ως εκ τούτου, ένα κινητό με 3GB RAM και οκταπύρηνο επεξεργαστή, είναι αρκετά πιο γρήγορο αν έχει Android One, παρά μια άλλη έκδοση.

4. Ασφάλεια και Ενημερώσεις

Στις 22 Φεβρουαρίου του 2018, η Google έγραψε ένα άρθρο στο επίσημο blog της, αναφέροντας τα παρακάτω:

Ταχύτερη πρόσβαση στις ενημερώσεις του Android λειτουργικού συστήματος για δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και των AI (έξυπνων) καινοτομιών από την Google. Οι μηνιαίες ενημερώσεις θα υποστηρίζονται για τουλάχιστον τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία της συσκευής στην αγορά.

Google

Αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε και αν γίνει, η συσκευή σου θα παραμένει ασφαλής για τα επόμενα 3 χρόνια και θα λαμβάνει όλα τα νέα χαρακτηριστικά χάρη στις νέες εκδόσεις του Android που θα λαμβάνει για 2 χρόνια.

Πως να αποκτήσεις ένα Android One smartphone

Αν ετοιμάζεσαι να αποκτήσεις μια καινούργια συσκευή, τότε το Android One είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις. Δεν υπάρχουν προς το παρόν αρκετά smartphones με Android One, αλλά αυτά που υπάρχουν θα σε καλύψουν και με το παραπάνω.

Αν επισκεφτείς κάποιο τοπικό κατάστημα, τότε ζήτησε να σου δείξουν όλες τις συσκευές που έχουν με Android One. Αν ψάχνεις online, έλεγξε στην σελίδα του Public ή του MediaMarkt. Μπορείς επίσης να αναζητήσεις μέσω του Skroutz ή του BestPrice.

Έλεγξε επίσης την ημερομηνία που κυκλοφόρησε η συσκευή, έτσι ώστε να θυμάσαι πως από εκείνη την ημερομηνία θα ισχύουν 2 χρόνια με μεγάλες αναβαθμίσεις και 3 χρόνια με μηνιαίες ενημερώσεις.

Featured Image Credits: Daniel Romero στο Unsplash.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ.
Social Media:

Σχολιάστε