Τα ειδησιογραφικά ρομπότ της Google που θα σου πάρουν τη δουλειά

Πάντα πίστευα πως το μέλλον των αρθρογράφων θα ήταν άθικτο, αλλά [ίσως] έκανα λάθος. Αν τα ειδησιογραφικά ρομπότ της Google γίνουν τόσο έξυπνα όσο ελπίζει η εταιρεία, τότε πες αντίο σε όλα τα news sites του κόσμου.

Η είδηση λοιπόν που μου κέντρισε εξαιρετικά το ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες είναι αυτή που δημοσίευσε το The Next Web αναφέροντας πως η Google χρηματοδότησε σε ένα νέο project το οποίο θα χρησιμοποιεί AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) για να γράφει αυτοματοποιημένες ειδήσεις.

Η Press Association, μια βρετανική αντιπροσωπεία ειδήσεων, έλαβε περίπου 807.000 δολάρια από τον τρίτο γύρο χρηματοδοτήσεων της Digital News Initiative, της Google. Ο σκοπός τους; Δημοσιογράφοι, δεδομένα και ρομπότ, ή RADAR, μια ιστοσελίδα ειδήσεων με AI ρομπότ αρθρογράφους που θα παράγουν “καθημερινές συναρπαστικές ιστορίες”.

Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό συνθετικής εμπειρογνωμοσύνης και αυτοματοποίησης που εφαρμόζεται στην αυξανόμενη προσφορά των ανοιχτών δεδομένων και την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των διανομών, το RADAR θα προσφέρει σημαντική βελτίωση στο τοπικό ψηφιακό οικοσύστημα των ειδήσεων. Αυτό θα δώσει σημαντική ώθηση στην τοπική βιομηχανία μέσων ενημέρωσης σε εποχές όπου οι προϋπολογισμοί τους βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του Press Association, Pete Clifton, οι αρθρογράφοι και δημοσιογράφοι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα απολύτως. Σύμφωνα με μια συνέντευξη που έδωσε στο BBC ανέφερε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν πρόκειται να απαρχαιώσει τους δημοσιογράφους (τους ανθρώπους με άλλα λόγια).

Οι ειδικευμένοι [άνθρωποι] δημοσιογράφοι θα εξακολουθούν να παίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο σε αυτή την διαδικασία, αλλά το RADAR μας επιτρέπει να εκμεταλλευτούμε την τεχνητή νοημοσύνη για να φτάσουμε να έχουμε έναν τόσο μεγάλο όγκο τοπικών ειδήσεων που θα ήταν αδύνατο να παρασχεθεί με το χέρι.

Αν και αυτό δεν θα ‘πρεπε να επηρεάζει το μεγαλύτερο ποσοστό των bloggers, σκέψου μέχρι που μπορεί να φτάσει σε λίγα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη και πόσο ικανή θα είναι. Αν καταφέρει να φτάσει σε ένα σημείο όπου θα μπορεί να γράφει καλύτερα και να σκέφτεται πιο ενδιαφέρον ιστορίες από τον άνθρωπο, τότε πολύ σύντομα όλοι οι συντάκτες, δημοσιογράφοι και συγγραφείς θα χαθούν με την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Εσύ τι πιστεύεις αγαπητέ blogger, θα παραμείνει το blogging ένα από τα κομμάτια εργασιών που δεν θα μπορέσει να κυριαρχήσει ποτέ το AI και τα ειδησιογραφικά ρομπότ της Google, ή στο τέλος θα καταλήξουμε να ψάχνουμε όλοι μια διαφορετική καριέρα;

Παναγιώτης Σακαλάκης
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης είναι ο διαχειριστής του Inkstory και ειδικεύεται στη γραφή αναλυτικών οδηγών για το Blogging, το Vlogging, το Podcasting, το SEO και το WordPress. Το πάθος του για το blogging ξεκίνησε κάπου στα τέλη του 2006, όπου άνοιξε το πρώτο του blog και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Web Designing και Development.
Social Media:

1 σκέψη στο “Τα ειδησιογραφικά ρομπότ της Google που θα σου πάρουν τη δουλειά”

Σχολιάστε