Δωρεάν γραμματοσειρές: Ιστοσελίδες με απεριόριστα fonts

Δωρεάν γραμματοσειρές: Ιστοσελίδες με απεριόριστα fonts

Υπάρχουν εκατοντάδες ιστοσελίδες που παρέχουν δωρεάν γραμματοσειρές (αλλιώς και fonts) τις οποίες μπορείς να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις σχεδόν σε κάθε λειτουργικό σύστημα.

Είτε θέλεις να τις χρησιμοποιήσεις απευθείας μέσα στο λειτουργικό σου σύστημα, είτε να τις χρησιμοποιείς σε ένα σωρό διαφορετικά προγράμματα, οι επιλογές των γραμματοσειρών είναι αμέτρητες. Μιας και η χρήση τους είναι σημαντική, τόσο για την προσθήκη κειμένων σε εικόνες και βίντεο, όσο και στην καλύτερη μορφοποίηση για μάρκετινγκ σκοπούς, υπάρχουν αρκετά μέρη στα οποία μπορείς να βρεις εκατοντάδες δωρεάν γραμματοσειρές.

Διάβασε επίσης: Επεξεργασία εικόνας: Οι καλύτερες δωρεάν και pro εφαρμογές

Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με τις καλύτερες και δημοφιλέστερες ιστοσελίδες που παρέχουν δωρεάν γραμματοσειρές.

Τι άδεια χρήσης έχουν οι δωρεάν γραμματοσειρές;

Κάθε ιστοσελίδα παρέχει διαφορετικές γραμματοσειρές, εκ των οποίων, πολλές (ή και όλες) είναι δωρεάν. Η χρήση τους, ωστόσο, διαφέρει αρκετά. Οι χρήστες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στο readme.txt αρχείο, το οποίο περιλαμβάνεται σε κάθε γραμματοσειρά που κατεβάζεις. Σε αυτό το αρχείο, υπάρχουν πληροφορίες για τον δημιουργό της γραμματοσειράς, καθώς επίσης και για τι άδεια παρέχεται.

Κάποιες γραμματοσειρές παρέχονται μόνο για προσωπική χρήση και πρέπει να αγοράσεις την premium έκδοση τους για εμπορική χρήση. Άλλες πάλι, παρέχονται εντελώς δωρεάν και για προσωπική αλλά και για εμπορική χρήση.

1001 Free Fonts

1001 Free Fonts - Δωρεάν γραμματοσειρές: Ιστοσελίδες με χιλιάδες fonts

Μην αφήσεις την ονομασία του να σε μπερδέψει, καθώς το 1001 Free Fonts περιλαμβάνει περισσότερες από 10 χιλιάδες γραμματοσειρές που μπορείς να κατεβάσεις εντελώς δωρεάν. Αν και οι περισσότερες παρέχονται δωρεάν, κάποιες απαιτούν να τις δηλώσεις, οπότε φρόντισε πως θα διαβάζεις κάθε φορά το readme.txt αρχείο που έρχεται με κάθε γραμματοσειρά. Οι χρήστες έχουν την δυνατότητα το preview μιας γραμματοσειράς, γράφοντας στο διαθέσιμο πεδίο ό,τι επιθυμούν. Η ιστοσελίδα παρέχει επίσης την δυνατότητα να κατεβάσεις περισσότερες από 10 χιλιάδες γραμματοσειρές με ένα κλικ, εφόσον όμως πληρώσεις $19.95 για το κόστος της υπηρεσίας.

dafont

dafont - Δωρεάν γραμματοσειρές: Ιστοσελίδες με χιλιάδες fonts

Το daFont είναι μια απ’ τις γνωστότερες ιστοσελίδες με δωρεάν γραμματοσειρές και η νούμερο ένα στάση για τους περισσότερους ανθρώπους. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει περισσότερες από 59 χιλιάδες γραμματοσειρές τις οποίες έχουν ανεβάσει απευθείας οι δημιουργοί τους. Ως εκ τούτου, κάθε γραμματοσειρά περιλαμβάνει readme.txt αρχεία στα οποία μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες αλλά και την premium έκδοση της κάθε γραμματοσειράς.

Google Fonts

Google Fonts

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το Google Fonts θεωρείται ως μια από τις καλύτερες ιστοσελίδες με δωρεάν γραμματοσειρές, είναι πως όλα τα fonts είναι ανοικτού-κώδικα (open source). Αυτό σημαίνει πως όλες οι γραμματοσειρές παρέχονται εντελώς δωρεάν προς όλους, μέσα στις οποίες θα βρεις και αρκετές γνωστές. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ιστοσελίδων που διαβάζεις καθημερινά, χρησιμοποιούν και οι ίδιες γραμματοσειρές από το Google Fonts, ή τις τραβάνε απευθείας από την υπηρεσία.

1001 Font

1001 Font

Για όσους θέλουν μια ιστοσελίδα που είναι εύκολη στην χρήση και σου δείχνει με ευκολία πότε μια γραμματοσειρά παρέχεται δωρεάν για προσωπική ή και εμπορική χρήση. Στην ιστοσελίδα θα βρεις εκατοντάδες χιλιάδες δωρεάν γραμματοσειρές, κάθε μια από τις οποίες περιλαμβάνει και ένα εικονίδιο στα δεξιά με το δολάριο. Αν το εικονίδιο είναι σε κόκκινο χρώμα, αυτό σημαίνει πως το font παρέχεται μόνο για προσωπική χρήση. Αν το εικονίδιο είναι πράσινο, αυτό σημαίνει πως παρέχεται και για εμπορική χρήση.

Font Squirrel

Font Squirrel

Το Font Squirrel περιλαμβάνει μια λίστα από εκατοντάδες δωρεάν γραμματοσειρές τις οποίες μπορείς να κατεβάσεις με άδεια για εμπορική χρήση. Αυτό σημαίνει πως κάθε γραμματοσειρά μπορεί χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς ή ακόμα και για προσωπική χρήση. Παρόλα αυτά, η ιστοσελίδα δεν εγγυάται για την άδεια που παρέχει κάθε font, οπότε καλό είναι να ελέγχεις μήπως άλλαξε η άδεια του.

Fontfabric

Fontfabric

Το Fontfabric περιλαμβάνει και premium αλλά και δωρεάν γραμματοσειρές. Αν και η διαθέσιμη λίστα με τα δωρεάν fonts δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όπως για παράδειγμα σε άλλες ιστοσελίδες που ανέφερα παραπάνω, αλλά παρέχει μια γκάμα από μοναδικές, όμορφες και προσεγμένες γραμματοσειρές. Η ιστοσελίδα έρχεται επίσης με έναν μοντέρνο και μινιμαλιστικό σχεδιασμό και σου επιτρέπει να αλλάζεις το μέγεθος και τα κείμενα στις γραμματοσειρές, προτού τις κατεβάσεις.


Εσύ από ποιες ιστοσελίδες κατεβάζεις δωρεάν γραμματοσειρές; Υπάρχει κάποια που γνωρίζεις αλλά δεν πρόσθεσα στην παραπάνω λίστα; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις προτάσεις σου στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.

Featured Image Credits: My Life Through A Lens στο Unsplash.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Ο Παναγιώτης Σακαλάκης, με βάση το Κιλκίς, είναι Web Designer & Blogger, ιδρυτής της Inkstory Ο.Ε., του TechGuides και του TechWise Insider, καθώς επίσης & Host στα «The Blogging Dispatch» & «TechGuides» Podcasts. Όποτε δεν γράφει, βρίσκεται σε κάποιο βουνό με το Hard-Trail ποδήλατο του.
Social Media:

Σχολιάστε