Μεταχειρισμένα κινητά - Τι να προσέξεις προτού αγοράσεις ένα

Μεταχειρισμένα κινητά – Τι να προσέξεις προτού αγοράσεις ένα

Υπάρχουν εκατοντάδες οικονομικά και φθηνά μεταχειρισμένα κινητά που μπορείς να αγοράσεις, και ενώ πολλές φορές παίρνεις την σωστή απόφαση, άλλες φορές δεν αποκτάς αυτό που πραγματικά ζητούσες. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξεις προτού αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο κινητό, έτσι ώστε να μην την πατήσεις όπως αρκετοί άλλοι πριν από εσένα.

Ο ίδιος μου έχω πουλήσει αρκετές μεταχειρισμένες συσκευές online και έχω αγοράσει είτε για φίλους είτε για γνωστούς αρκετά μεταχειρισμένα κινητά. Αν και τα περισσότερα που αγόρασα λειτουργούσαν μια χαρά, έπρεπε προτού τα αγοράσω να προβώ πρώτα σε ορισμένα βήματα.

Επέλεξε την κατάλληλη πηγή και έλεγξε τα απαραίτητα

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Η ιστοσελίδα από την οποία θα βρεις το μεταχειρισμένο κινητό και θα το αγοράσεις είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά (αν όχι το πιο σημαντικό) κομμάτια των online αγορών. Όταν αγοράζεις online ένα κινητό, δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος αν πραγματικά παραλάβεις αυτό το κινητό, ή αν η κατάσταση στην οποία θα σου έρθει θα είναι έτσι όπως αναφέρεται και στην περιγραφή του προϊόντος. Ως εκ τούτου, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με την επιλογή σου.

Ίσως μια από τις πιο συχνές επιλογές σε όσο αφορά τα μεταχειρισμένα προϊόντα να είναι το eBay – και όχι αδίκως. Το eBay περιλαμβάνει εκατομμύρια μεταχειρισμένα προϊόντα και ενώ η εταιρεία ισχυρίζεται πως ξοδεύει αρκετά εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για να σιγουρεύεται για την ασφάλεια των αγοραστών της, τα forums της είναι ακόμα γεμάτα από ανθρώπους που τους έχουν εξαπατήσει. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να σου πει κανένας με απόλυτη σιγουριά πως η συσκευή που αγοράζεις δεν θα είναι μια εξαπάτηση.

Διάβασε επίσης: Live αγώνες σε απευθείας streaming αναμετάδοση – Δωρεάν!

Όταν αγοράζεις μεταχειρισμένα κινητά από το eBay, το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέχεις είναι οι κριτικές που έχει ο κάθε πωλητής, καθώς επίσης και αν έχει το “Top Rated Seller‘ σηματάκι. Αυτό το σηματάκι σημαίνει πως ο συγκεκριμένος πωλητής έχει πουλήσει εκατοντάδες προϊόντα και θεωρείται (βάση των κριτικών από τους ανθρώπους που αγόρασαν από αυτόν) έμπιστος από το ίδιο το eBay. Μέσα στην σελίδα του προϊόντος θα βρεις επίσης πόσα ίδια προϊόντα έχει πουλήσει, από ποια περιοχή ή χώρα τα στέλνει και, φυσικά, αν δέχεται επιστροφές. Οι πωλητές οι οποίοι δεν δέχονται επιστροφές στην περίπτωση που ένα προϊόν δεν λειτουργεί καθώς αναγράφεται στην περιγραφή του, δεν είναι φυσικά και τόσο αξιόπιστοι και έμπιστοι.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και ελληνικές ιστοσελίδες οι οποίες σου παρέχουν την δυνατότητα να αγοράσεις μεταχειρισμένα κινητά. Μερικές από αυτές είναι φυσικά το Car.gr και το Insomnia.gr, που είναι αρκετά γνωστές και διαδεδομένες στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με το eBay και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, αυτές οι δύο ιστοσελίδες δεν ελέγχουν τα μεταχειρισμένα προϊόντα που ανεβαίνουν σε αυτές, που σημαίνει πως υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πέσεις σε κάποια απάτη ή να λάβεις ένα ελαττωματικό κινητό. Οτιδήποτε κάνεις με την αγοραπωλησία βρίσκεται καθαρά και μόνο στο χέρι σου. Από τον τρόπο πληρωμής μέχρι και τον τρόπο αποστολής.

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να αγοράσεις μεταχειρισμένα κινητά από την Ελλάδα να είναι πολύ συγκεκριμένες ιστοσελίδες οι οποίες σου παρέχουν και την δυνατότητα για να επιστρέψεις το προϊόν στην περίπτωση που είναι ελαττωματικό, αλλά και να έχει ελεγχθεί πρώτα από ειδικούς. Μια από τις καλύτερες λύσεις σε αυτό είναι το Cellphones.gr, το οποίο πουλάει καινούργια και μεταχειρισμένα προϊόντα τα οποία έχουν πρώτα ελεγχθεί από τους τεχνικούς της εταιρείας και στη συνέχεια έχουν προστεθεί στην ιστοσελίδα προς πώληση.

Οι δοκιμές που πρέπει να κάνεις προτού αγοράσεις μεταχειρισμένα κινητά

Οι δοκιμές που πρέπει να κάνεις προτού αγοράσεις μεταχειρισμένα κινητά

Αν έχεις βρει το μεταχειρισμένο κινητό που θέλεις να αγοράσεις και έχεις συμφωνήσει να βρεθείς με τον πωλητή, τότε υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις προτού δώσεις τα χρήματα και συμφωνήσετε με την αγορά.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσω πως είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν μικρές γρατσουνιές σε ένα μεταχειρισμένο κινητό. Παρόλα αυτά, αν η συσκευή έχει μεγάλα χτυπήματα, βαθιές γρατσουνιές, ξεθωριασμένες γωνίες που υποδεικνύουν ότι η συσκευή έχει πέσει αρκετές φορές ή έστω και ελάχιστα φουσκωμένη μπαταρία, καλό είναι να το αποφύγεις κατευθείαν. Σε όσο πιο καλή κατάσταση βρίσκεται η συσκευή, τόσο το καλύτερο για εσένα. Αν το κινητό βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και δεν βλέπεις γρατσουνιές καθώς ο κάτοχος του το είχε συνεχώς μέσα σε μια θήκη, ήταν προσεκτικός με αυτό και έχει προσθέσει και μεμβράνη στην οθόνη, αυτό είναι ένα καλό σημάδι πως πρόσεχε την συσκευή του καθ ‘όλη τη διάρκεια που την είχε στην κατοχή του.

Διάβασε επίσης: Ελληνικοί υπότιτλοι για ταινίες και σειρές – Ιστοσελίδες και BS Player

Αλλά ακόμα και αν ένα μεταχειρισμένο κινητό δεν έχει γρατσουνιές και δεν φαίνονται χτυπήματα πάνω του, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι όντως καλό ή δεν περιλαμβάνει κάποιο άλλο “κρυφό” πρόβλημα. Αν και δεν μπορείς να είσαι πάντα εκατό τα εκατό σίγουρος γι ‘αυτό που πας να αγοράσεις, μπορείς να δοκιμάσεις παρόλα αυτά ορισμένα απλά πράγματα για να σιγουρευτείς ακόμα περισσότερο πως το κινητό λειτουργεί καθώς πρέπει.

  1. Πρόσθεσε την SIM κάρτα σου για να σιγουρευτείς πως η συσκευή την δέχεται όντως και δεν υπάρχει πρόβλημα με το σήμα και τα δεδομένα.
  2. Πρόσθεσε την SD κάρτα σου για να σιγουρευτείς πως η συσκευή μπορεί να την αναγνωρίσει και δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με την έξτρα χωρητικότητα αλλά και την θύρα υποδοχής της SD κάρτας.
  3. Έλεγξε τον ελεύθερο χώρο στον σκληρό δίσκο της συσκευής για να σιγουρευτείς πως έχει αρκετό για τις αγαπημένες σου εφαρμογές αλλά και για να αποθηκεύεις μουσική, φωτογραφίες, βίντεο και αρχεία. Πολλά μεταχειρισμένα κινητά έρχονται δυστυχώς με πολύ μικρή χωρητικότητα. Προτίμησε τις συσκευές που έχουν πάνω από 16GB χωρητικότητας.
  4. Εγκατέστησε τις αγαπημένες σου εφαρμογές και έλεγξε αν τρέχουν καλά ή το κινητό κολλάει όταν τις ανοίγεις. Μην φοβηθείς να εγκαταστήσεις όλες τις αγαπημένες σου εφαρμογές και να ζορίσεις λίγο την συσκευή, καθώς μόνο έτσι θα μάθεις για το τι πραγματικά είναι ικανή να κάνει.
  5. Βάλε το να φορτώσει ώστε να σιγουρευτείς πως η μπαταρία φορτώνει κανονικά, και αν έχεις στη κατοχή σου κάποιο laptop, σύνδεσε το με αυτό για να δεις αν αναγνωρίζεται κανονικά και δεν εμφανίζει προβλήματα.

Στην περίπτωση που ο πωλητής δεν σου επιτρέψει να δοκιμάσεις την συσκευή και να κάνεις τα παραπάνω tests, θα ήταν σοφή επιλογή αν τελικά αποχωρούσες και δεν αγόραζες την συσκευή. Ένας πωλητής που δεν φοβάται να σε αφήσει να τεστάρεις την συσκευή συχνά δεν έχει να κρύψει τίποτα.

Τέλος, προς δικό σου καλό, αν όντως ετοιμάζεσαι να βρεθείς με τον πωλητή, φρόντισε να το κάνεις εντός ημέρας και σε δημόσιους χώρους που έχουν αρκετό κόσμο. Μην πηγαίνεις ποτέ σε σπίτια ή σε απομακρυσμένες περιοχές με λίγο κόσμο γιατί δεν ξέρεις ποτέ με ποιον έχεις να κάνεις. Προτίμησε επίσης να φέρεις και κάποιον φίλο/λη σου μαζί για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Στην περίπτωση όπου δεν έχεις βρει κάποιον πωλητή στην περιοχή σου αλλά θέλεις να αγοράσεις το κινητό, συμφώνησε πρώτα μαζί του να στο στείλει με αντικαταβολή (μέσω ΕΛΤΑ είναι αρκετά φθηνά) και να σου επιτρέψει να ανοίξεις το δέμα και να τεστάρεις την συσκευή προτού την πάρεις μαζί σου.

Σιγουρέψου πως έχεις κάνει πρώτα την σωστή έρευνα

Μεταχειρισμένα κινητά - Τι να προσέξεις προτού αγοράσεις ένα
Φωτογραφία από bruce mars στο Pexels.

Προτού ξεκινήσεις να επικοινωνείς με όλους τους πωλητές που πουλάνε μεταχειρισμένα κινητά και προτού προβείς σε μια αγορά ή σε επικοινωνία με τον πωλητή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αναζητήσεις το μοντέλο του κινητού. Διάβασε όσο το δυνατόν περισσότερες κριτικές γίνεται γι ‘αυτό και δες όσα περισσότερα βίντεο reviews μπορείς.

Ακόμα και αν μια συσκευή έχει καταπληκτική κάμερα και μπόλικη μνήμη RAM για να σηκώνει άνετα όλες τις εφαρμογές και τα παιχνίδια που θέλεις, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν έχει ελαττώματα. Μπορεί ο επεξεργαστείς να είναι είτε μικρός, είτε με χαμηλές ταχύτητες (το ίδιο ισχύει και για τις RAM). Μπορεί ακόμα η μπαταρία να είναι τόσο μικρή που να κρατάει μόλις λίγες ώρες και η καταπληκτική διπλή ή τριπλή κάμερα που βλέπεις να βγάζει στην πραγματικότητα χαμηλής ποιότητας φωτογραφίες και βίντεο. Ο μόνος τρόπος για να γνωρίζεις τι συσκευή ετοιμάζεσαι να αγοράσεις είναι κάνοντας πρώτα μια αναλυτική έρευνα.

Αρκετοί άνθρωποι που πουλάνε μεταχειρισμένα κινητά στο διαδίκτυο συχνά τα πουλάνε για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Συνήθως, υπάρχει κάτι σε μια συσκευή που δεν τους αρέσει και έτσι θέλουν να την ξεφορτωθούν. Αυτό το κάτι μπορεί φυσικά να είναι εντελώς ασήμαντο για εσένα, ή να μην υπάρχει καν συγκεκριμένος λόγος που την πουλάνε. Παρόλα αυτά, ο μόνος τρόπος για να έχεις ήρεμο κεφάλι είναι αν πρώτα έχεις κάνει την έρευνα σου και πια σίγουρος πως αυτό είναι το smartphone που όντως θέλεις να αγοράσεις.

Ορισμένα πράγματα που αξίζει να γνωρίζεις προτού αγοράσεις μεταχειρισμένα κινητά (ή ακόμα και καινούργια)

Ορισμένα πράγματα που αξίζει να γνωρίζεις προτού αγοράσεις μεταχειρισμένα κινητά (ή ακόμα και καινούργια)
Φωτογραφία από Free Creative Stuff στο Pexels.

Αν είσαι αρχάριος και δεν γνωρίζεις πως να επιλέξεις ένα καλό κινητό βάση των τεχνικών χαρακτηριστικών του, τότε θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω με όσο πιο απλά λόγια γίνεται πως να επιλέξεις καταλάβεις αν ένα κινητό είναι καλό προτού το αγοράσεις.

1. Επεξεργαστής

Όσο πιο μεγάλος είναι ο επεξεργαστής, τόσο το καλύτερο. Ένας οκταπύρηνος επεξεργαστής είναι φυσικά καλύτερος και γρηγορότερος από έναν εξαπύρηνο ή έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή. Κάθε επεξεργαστής έρχεται επίσης με μια ισχύ. Όσο πιο μεγάλη είναι η ισχύς του επεξεργαστή, τόσο πιο γρήγορα θα τρέχει. Για παράδειγμα, ένα κινητό που έχει έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή στα 2,2 GHz, είναι καλύτερο από έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή που τρέχει στα 1,7 GHz. Προσπάθησε επίσης να προτιμάς πάντα τα καινούργια μοντέλα των Snapdragon επεξεργαστών.

2. Μνήμη RAM

Τα πράγματα είναι πολύ απλά εδώ: όσο πιο πολύ μνήμη RAM έχει ένα κινητό, τόσο πιο γρήγορο είναι και τόσο πιο πολλές εφαρμογές και παιχνίδια μπορεί να σηκώσει (είτε ένα-ένα, είτε πολλαπλά). Η μνήμη RAM δεν είναι ο εσωτερικός χώρος στον οποίο αποθηκεύεις τις φωτογραφίες, την μουσική και γενικότερα τα αρχεία σου, οπότε μην μπερδευτείς από αυτό. Στις μέρες μας, ένα κινητό πρέπει να έχει τουλάχιστον 3GB μνήμης RAM.

3. Χωρητικότητα

Να επιλέγεις πάντα κινητά τα οποία έχουν τουλάχιστον 32GB εσωτερικής χωρητικότητας. Τα κινητά που έχουν 8GB εσωτερικής χωρητικότητας μπορούν να σηκώσουν ίσα-ίσα το λειτουργικό σύστημα και κάνα δυο εφαρμογές το πολύ. Τα κινητά που έχουν 16GB χωρητικότητας μπορούν να σηκώσουν μερικές βασικές εφαρμογές που θέλεις, αλλά όχι πολλές, ενώ συνεχώς θα βλέπεις ειδοποιήσεις στο κινητό σου πως δεν έχει απομείνει αρκετός αποθηκευτικός χώρος.

Τα κινητά με λιγότερο από 32GB χωρητικότητας θα σε δυσκολέψουν αρκετά καθώς δεν θα έχεις αρκετό χώρο για να βγάζεις φωτογραφίες και βίντεο, αλλά ούτε και για να κάνεις εγκατάσταση πολλές εφαρμογές και παιχνίδια. Αν ο χώρος λιγοστέψει αρκετά, δεν θα έχεις ούτε την δυνατότητα να ενημερώνεις το κινητό σου με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος, ή των εφαρμογών που έχεις εγκαταστήσει από το Play Store.

4. Λειτουργικό σύστημα

Πάνω κάτω όλα τα κινητά που θα βρεις θα έχουν είτε Android είτε iOS. Το iOS είναι το mobile λειτουργικό σύστημα της Apple και το βρίσκεις μόνο στα iPhone. Το Android υπάρχει σε όλες τις υπόλοιπες μάρκες κινητών. Παρόλα αυτά, αν πας σε Android, φρόντισε πως έχει όσο το δυνατόν πιο πρόσφατη έκδοση γίνεται, έτσι ώστε να έχεις τα πιο εξελιγμένα εργαλεία και χαρακτηριστικά, μεγαλύτερη ασφάλεια και πιο βελτιστοποιημένο λειτουργικό. Αυτή την στιγμή, οι τελευταίες εκδόσεις του Android είναι το Android Pie 9 και το Android 10.

Προσπάθησε επίσης να προτιμήσεις τα κινητά τα οποία έρχονται με εγκατεστημένο το Android One. Το Android One είναι ουσιαστικά η καθαρή έκδοση του Android, ακριβώς έτσι όπως το έχει δημιουργήσει η Google, και εκτός από το γεγονός πως είναι η πιο γρήγορη έκδοση του Android, δεν περιλαμβάνει διαφημιστικές εφαρμογές και πολλές εφαρμογές τρίτων που δεν μπορείς να τις απεγκαταστήσεις. Είναι ένα καθαρό λειτουργικό σύστημα το οποίο τρέχει γρήγορα και είναι απόλυτα σταθερό. Με το Android One, θα λαμβάνεις επίσης και δύο χρόνια ενημερώσεων από την Google, με κάθε μήνα να έχεις καινούργια ενημέρωση ασφάλειας, ενώ θα λαμβάνεις τις ενημερώσεις πιο γρήγορα σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ανθρώπους που χρησιμοποιούν κάποια άλλη έκδοση του Android.

Ένα καλό φθηνό κινητό το οποίο τρέχει με Android One και θα λάβει σύντομα και το Android 10, την τελευταία έκδοση του λειτουργικού, είναι το Xiaomi Mi A2. Το συγκεκριμένο μοντέλο όχι μόνο είναι αρκετά φθηνό για να το αγοράσει καινούργιο ο οποιοσδήποτε, αλλά έρχεται και με Android One, και με διπλή κάμερα, και με οκταπύρηνο επεξεργαστή, αλλά και με 3GB μνήμης RAM και 64GB χωρητικότητας.

Αξίζουν λοιπόν τα μεταχειρισμένα κινητά;

Αν και οι απόψεις εδώ διίστανται, μπορείς στην πραγματικότητα να αγοράσεις ένα εξαιρετικό μεταχειρισμένο κινητό το οποίο να σε βγάλει ασπροπρόσωπο. Παρόλα αυτά, για να μειώσεις τους κινδύνους και να μην πέσεις σε κάποια απάτη, καλό είναι να γνωρίζεις πρώτα ορισμένα βασικά πράγματα και να έχεις κάνεις την έρευνα σου προτού προβείς στην οποιαδήποτε αγορά.

Εσύ αγόρασες ποτέ σου μεταχειρισμένο κινητό από το ίντερνετ; Και αν ναι, πως ήταν το κινητό και σου έβγαλε καθόλου προβλήματα; Έχεις μήπως συμβουλές για να αγοράζεις πιο έξυπνα μεταχειρισμένα κινητά; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου και τις συμβουλές σου στα σχόλια παρακάτω.

Featured Image Credits: Bruce Mars στο Pexels.

Photo of author
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθουσιάζει περισσότερο από έναν άνθρωπο που έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Ως blogger, είχα την ευκαιρία να γράψω πάρα πολλές ιστορίες, και δεν θέλω να σταματήσω ποτέ.
Social Media:

Σχολιάστε